Iedereen vindt wel iets van jouw reactieve hond. Als je hond uitvalt naar andere honden, mensen of verkeer incasseer je vervelende opmerkingen, krijg je verwijtende blikken en goedbedoelde adviezen tijdens de dagelijkse wandeling. Soms merk je dat andere hondenbezitters jou en je hond ontlopen. Je voelt je vaak helemaal alleen staan in een wereld waarin iedereen een probleemloze hond lijkt te hebben. In dit artikel lees je waarschijnlijk herkenbare dingen en op het einde krijg je tips hoe je de wandeling zo aangenaam mogelijk voor jou en je hond kunt laten verlopen.
Als je hond reactief gedrag vertoont betekent dit soms een flinke knauw in je zelfvertrouwen. Ergens is er iets fout gegaan, maar waar? Had je dit kunnen voorkomen? Je hebt al vaker honden gehad, maar zulke problemen als met deze zijn je vreemd. Instinctmatig voel je aan dat je hond hardhandig corrigeren voor dit gedrag niet helpt. Maar soms, in je onmacht, grijp je toch naar minder elegante handelswijzen (lees: correcties). Je hebt vervolgens spijt en schaamt je. Het cirkeltje is weer rond……
Door het gedrag van reactieve hond ben je soms genoodzaakt van je wandelroute af te wijken. Andere honden op een smal pad passeren is een no-go item geworden. Je hond loslaten doe je met kloppend hart en het zweet in de handen. Je wilt hem graag zijn vrijheid gunnen, maar stel dat zich iets onverwachts voordoet en je kunt hem niet terugroepen? Met afgunst kijk je naar honden die lekker met elkaar spelen en rennen op de losloop wei. Je bent constant alert op het verschijnen van andere honden of mensen op je route. Regenachtige, koude dagen zijn een zegen want dan kom je letterlijk (!) geen hond tegen. Eigenlijk ben je wel opgelucht als de dagelijkse wandeling weer afgelopen is.
Eindelijk heb je voor jezelf besloten dat je hier niet uitkomt. Je gaat alles lezen wat los en vast zit over reactieve honden. Via diverse wegen tips en adviezen gekregen waar je zeker iets mee kunt. Een nieuwe werkwijze heb je in praktijk toegepast en je reactieve hond lijkt relaxter te reageren op prikkels die hem normaal tot blaffen, aan de lijn trekken en uitvallen aanzetten. Totdat zich iets onverwachts voordoet….Je hond gaat er weer vol in en valt terug in zijn oude gedrag. Je hebt het gevoel weer van voren of aan te kunnen beginnen.
Naast alles dat hiervoor beschreven is, heb jij met je reactieve hond een band die alles overstijgt. Het is een band die je nog nooit eerder met een andere hond ervaren hebt. Juist omdat jullie samen pieken en dalen ervaren is de band met een moeilijkere hond er één voor het leven. Het maakt hierbij eigenlijk niet uit welk probleemgedrag je hond vertoont. Eigenaren van “probleemhonden” hebben vaak een diepe, unieke band met hun hond. Houd je hier aan vast als er weer eens een terugval in gedrag is.
Om je een hart onder de riem te steken hierbij tot slot een paar tips die je helpen om te dealen met het gedrag van je reactieve hond tijdens de wandeling. Natuurlijk geen echte oplossingen, maar wel stapjes in de goede richting:
Je zult zien dat als je bovenstaande stappen toepast je in ieder zelf relaxter op pad gaat en dit heeft zeker weerslag op je hond. Geniet van kleine successen! Ben je gemotiveerd om serieus aan de slag te gaan om je reactieve hond te begeleiden? Lees hier meer: hulp bij probleemgedrag