Laat je eens door een hond aan de lijn meevoeren!
Honden reageren direct op onze aanrakingen, stem en lichaamstaal. Wist je dat ze ook reageren op signalen die wij vaak onbewust uitzenden, terwijl we van de buitenkant iets anders (willen) uitstralen? Ze reageren op onze energie en emoties. Dit wordt “spiegelen” genoemd. Honden doen dit van nature, elke hond kan het! Wie ervoor open staat kan op deze manier, onder begeleiding van een coach, mooie inzichten over zichzelf krijgen.

Mijn eigen ervaringen
Mijn eerste kennismaking met spiegelen/coachen met honden was toen ik het boek Lessen van honden van Bets Engel in handen kreeg. Het was een verplicht boek tijdens een instructeursopleiding. Ik was direct gefascineerd door het boek. Het is blijven “kriebelen” nadat ik jaren later mijn studie als honden gedragstherapeut afgerond had en ook al enkele jaren mijn eigen praktijk had.

Er bleek een opleiding te zijn tot hondenspiegelcoach en wel bij mensen die volgens de methode van Bets Engel werken en haar werk voortgezet hebben. Hun bedrijf heet De Hondenspiegel.

Mijn eerste ervaring die mij bij blijft was het contact maken met een grote Ierse Wolfshond uit de roedel van de hondenspiegel. De hond kwam op mij toegelopen en ik dacht: “Ik vind het vervelend als grote honden tegen mij aanspringen”. Prompt liet de hond in een boogje om mij heen! Mijn conclusie was meteen: “deze hond is natuurlijk getraind om dit niet te doen” Niets bleek minder waar. Geen enkele hond binnen de roedel was getraind, dus de hond had mijn signaal op gevoelsniveau opgepikt.
 

De hond als coach

Anders dan bij een "gewone" hondentraining leer je de hond geen vaardigheden aan, maar de hond gaat joú begeleiden!
Wil je graag ontdekken hoe een hond je kan helpen bij uitdagingen bijvoorbeeld op het gebied van communicatie, leiderschap en grenzen stellen?

Dit kan door een afspraak maken voor een spiegelsessie. Deze begint met een telefoongesprek waarin we nader kennismaken en je aangeeft wat u van de sessie verwacht. Vervolgens spreken we op een (rustige) locatie af, ergens in de natuur. Je werkt met een van mijn honden of eventueel met je eigen hond.

In sommige gevallen leer je er meer van om met een “vreemde” hond samen te werken omdat je daarbij geen verwachtingen en vooraannames heeft zoals bij je eigen hond. (hij doet dat omdat…..). Dit kan verrassend en verhelderend werken als je de sessie doet met een voor jou onbekende hond. Het geeft je absoluut inzichten die je kunt gebruiken in de omgang met je eigen hond. Maar het is ook mogelijk om met je eigen hond een spiegelsessie te doen.

Samen met de hond voer je tijdens de wandeling (eenvoudige) opdrachtjes uit, waarbij de hond jou op zijn manier feedback geeft. Je bent lekker in de buitenlucht, los van alledaagse beslommeringen aan het werk. Dat kan verrassend en leuk zijn, soms ook confronterend of ontroerend. Je hoeft overigens geen (trainings) ervaring met honden te hebben.

Ik help je om deze feedback van de hond te vertalen naar een inzicht zodat je van daaruit verder kunt werken. Maar je kunt de sessie ook in gaan zonder specifieke verwachtingen en je laten verrassen! Er gebeurt nl. altijd iets….
 
Voorbeelden van vragen/uitdagingen die bij een spiegelsessie aan bod kunnen komen
mijn hond en ik begrijpen elkaar niet goed, wat kan ik hieraan doen?
Ik voel mij vaak gepasseerd, hoe komt dit?
wat zijn mijn kwaliteiten/valkuilen?
hoe kan ik beter grenzen stellen?
hoe kan ik mijn leiderschap verbeteren?
hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?
Enz.

De Spiegelcoachsessie
Kort samengevat omvat deze coachsessie het volgende:

• Intake/kennismaking
• Indien van toepassing: leerdoel/verwachting vaststellen
• Voorstellen van de hond (als je met een van mijn honden werkt)
• Contact maken
• Opdracht/oefening doen
• Terugkoppeling naar leerdoel
• Vervolgopdracht
• Evaluatie/afronding/vervolgstappen
• Afscheid nemen van de hond
• Binnen een week een korte samenvatting van de sessie per mail
 
Voor wie is dit niet geschikt?
Een spiegelcoachsessie raad ik af als je:

• Niet bereid bent om naar je eigen gedrag te kijken
• Je een serieus probleem ervaart en ervan overtuigd bent dat dit aan je hond ligt
• Het idee hebt dat het “zweverig” is
• Op zoek bent naar kant-en-klare oplossingen

Een spiegelcoachsessie is ook niet bedoeld om op zgn. trainings- of gedragsproblemen van de hond in te gaan. Het kan wel aanvullend ingezet worden na bijvoorbeeld een Hondenschool aan Huis begeleidingstraject.

Ervaring van een coachee
Lees hier het verhaal van een coach-collega die een spiegelcoachsessie deed met Aiden: De hond als spiegel (roodborstcoaching.nl)